Δύο ή περισσότερες γάτες μαζί στο σπίτι: Κόλαση ή παράδεισος?
Ωστε την πήρατε την απόφαση, θέλετε κι άλλο η κι’άλλα γατάκια, ε? Δε σας φτάνει το ένα λιχούδηδες ε? Έχετε δίκιο! Γιατί εκτός του ότι είναι αξιαγάπητα και θα κάνετε μια καλή πράξη σώζοντας κι ένα ακόμα και προσφέροντας του σπιτικό, τα ζώα σας θα μένουν πιο εύκολα μόνα θα είναι πιο κοινωνικά και σε καλύτερη υγειά. Το θέμα τώρα είναι να βρείτε το κατάλληλο γατάκι και να μάθετε το ένα να δέχεται το άλλο και η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε γατιού αλλά κυρίως από το πώς εσείς θα το χειριστείτε. Σ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω τα μυστικά προσαρμογής που έχω δει να δουλεύουν έχοντας πετύχει να μονιάσουν και να εκπαιδευτούν να ζουν μαζί πολλές γάτες.Οι οδηγίες ισχύουν και για όσους έχουν πολλές γάτες με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας
Καταρχάς το πρώτο και βασικότερο είναι να θέλετε πράγματι άλλη γάτα και να είστε πραγματικά διατεθειμένος να ασχοληθείτε λίγες μέρες με το νέο γατάκι και την ήδη υπάρχουσα γάτα σας.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι βασικό στοιχειό της προσαρμογής του ενός στο άλλο θα είναι η δική σας ηρεμία και αντοχή. Θα πρέπει να καταλάβετε εξίσου ότι οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο προσαρμογής και προσέγγισης από αυτόν που φαντάζεστε ίσως και έτσι να μη τρομάξετε αν η ειδυλλιακή εικόνα των δυο μικρών γατιών που παίζουν δεν εμφανιστεί από την αρχή μπροστά σας.. πολλά θέλετε ούτε οι άνθρωποι δε τα βρίσκουν αμέσως !
Δυο είναι τα πράγματα που χρειάζονται να γίνουν, ένα να μάθετε και να αναπτύξετε ο ίδιος καταρχάς μια καλή σχέση με το δεύτερο γατάκι και μετά να το παρουσιάσετε στο πρώτο.
Βασικός ορος στις ενήλικες γάτες ειναι η στείρωση τους, χωρίς αυτήν καθε προσπάθεια ειναι μη σιγουρη.
Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να τους αφήσετε καμιά δυνατότητα να σκεφτούν ότι μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αυτό αν το έχετε στο νου σας γενικά βοηθά απίστευτα όπως και το να φαντάζεστε ότι θα τα πάνε τελικά μια χαρά μαζί. Το να έχετε εσείς αυτές τις σκέψεις όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο βοηθά πολύ γιατί άθελα σας τις μεταδίδετε στα ζωάκια σας μέσω της φωνής και του αγγίγματος σας.
Η ηλικία
Η ηλικία των γατιών είναι καλό να είναι παρόμοια αυτό διευκολύνει τα παιχνίδια αλλά δεν είναι και σίγουρα το μονό κριτήριο , μπορεί για παράδειγμα μια μεγάλη τρυφερή παιχνιδιάρα γάτα να τα πάει καλά μ ένα γατάκι. Το πιο δύσκολο είναι δυο μεγάλες γάτες μαζί, εννοείται μιλάμε πάντα για στειρωμένα ζώα, αλλά κι εκεί αν η μια είναι άρρωστη η πιο γλυκεία μπορείτε πάλι να τα καταφέρετε. Απλά στην προσαρμογή θα δείτε πολλά ευτράπελα μπορεί το μικρό γατάκι να κυνηγά το μεγάλο η να γρυλίζει επιθετικά για παράδειγμα η να δείτε τη μεγάλη γάτα σας να ξαναγίνεται μικρούλα χάρη σ αυτό αλλά μπορεί και να αισθανθεί ενοχλημένη και να την ενοχλεί το μικρό γατάκι αν έχει βαρύ χαρακτήρα. Το βασικό είναι να δείτε το χαρακτήρα των δυο ζωών και τις πιθανότητες να ταιριάξουν.
Τα πρώτα βήματα
Καλό είναι να βάλετε τα δυο γατάκια σε ξεχωριστά μέρη για παράδειγμα το καινούργιο μπορείτε να το βάλετε στο μπάνιο οπότε κα αυτό θα έχει ένα μικρό χώρο δικό του για να προσαρμοστεί σιγά σιγά και εσείς θα μπορείτε να το χαϊδεύετε, να διορθώσετε ότι προβλήματα με την άμμο έχει και γενικά να έχετε χρόνο εξοικείωσης μαζί του. Εφαρμόστε όσα είπαμε στο άλλο άρθρο για τις πρώτες στιγμές. Μη σκεφτείτε ότι το άλλο γατάκι σας ζηλεύει, το πιθανότερο είναι να του έχει εξάψει την περιέργεια το ότι κλείνεστε στο μπάνιο με κάτι άλλο και ακούει διάφορα νιαουρίσματα από εκεί… ίσως να θέλει να μπει και αυτό μέσα.
Αφού μέσα από συχνές επισκέψεις σταθερότητα στα χάδια πλάι την τροφή δείτε ότι το νέο γατάκι αισθάνεται πλέον καλά μαζί σας δηλαδή δέχεται αγκαλιές σας ανεβαίνει στο λαιμό τρίβεται γουργουρίζοντας η σας γλύφει για παράδειγμα μετά από μερικές μέρες που τα έχετε κλεισμένα ήρθε η ώρα να κάνετε τις πρώτες κινήσεις συνάντησης. Μπορείτε ένα βραδύ να το πάρετε και στο κρεβάτι μαζί σας θα του κάνει πολύ καλό.
Σαν πρώτο βήμα, μπορείτε να αφήσετε το ένα γατάκι να μυρίσει το χώρο του αλλού αρκετές φορές και να εξικοιωθούν το ένα με τη μυρωδιά του αλλού ανταλλάσσοντας τα παιχνίδια, τους στύλους ονυχοδρομιου τους, και τα δωμάτια όπου βρίσκονται. Αυτό κάντε το μια δυο φορές τουλάχιστον και παρατηρείστε πως αντιδρά το ένα στο άλλο στις μυρωδιές . Η αγκαλιά σας εξίσου έχει τη μυρωδιά και των δυο οπότε κι αυτή είναι μέρος της προσαρμογής καθώς και τα χεριά σας. Μου έχει τύχει γατάκι που ούτε τη μυρωδιά του άλλου δεν ήθελε και απέφευγε εμένα προκειμένου να την αποφύγει.. εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η προσαρμογή θα πάρει πιο πολύ χρόνο.
Ότι και να δείτε σε αυτή την πρώτη φάση έχετε υπόψη ότι έχουν κάθε συμφέρον να τα βρούνε γιατί όσο κι αν δείχνουν να μίσιουνται θα αισθάνονται πιο ασφαλή τα δυο μαζί όταν θα είναι μόνα, ακόμη κα άρρωστα πολλά γατάκια γαληνεύουν όταν απλά υπάρχει άλλο γατάκι εκεί κοντά απλά κα μονό σαν παρουσία. Εξίσου η κάθε γάτα έχει δικαίωμα να συμπαθεί πιο πολύ η πιο λίγο το κάθε γατάκι και είναι καλυτέρα να μη τα πιέζετε να δείχνουν χαρούμενα από την αρχή μαζί γιατί θα προκαλέσετε το αντίθετο. Σπάνιες είναι οι γάτες που δεν τα πάνε καθόλου καλά και ακόμη κι αυτές αν βρεθούν σε δύσκολες συνθήκες για παράδειγμα να πρέπει να κοιμηθούν έξω στο μπαλκόνι στο κρύο μαζί λόγω ζεστής πλησιάζονται κα κοιμούνται αγκαλιά κι ας γίνεται χαμός το πρωί. Γενικότερα οι ώρες χαλάρωσης και οι ώρες του ύπνου είναι οι πιο βολικές για να βάλετε μαζί δυο γάτες.
Τιπ: Για αναίμακτους καυγάδες καλό είναι να έχετε κόψει τα νυχάκια σε αυτή τη πρώτη φάση και στα δυο .
Η πρώτη φορά μαζί
Καλό είναι να μισανοίγετε σιγά σιγά τη πόρτα του μπάνιου ώστε να μπορούν να μυριστούν το ένα με το άλλο και ίσως να παίξουν τις πρώτες τους φαπιτσες και να κάνουν τα πρώτα τους πχχχ. Όσο εντυπωσιακά κι αν το κάνουν μην πέσετε θύμα, απλά το παλιό προσπαθεί να εντυπωσιάσει το καινούργιο που το βλεπει σαν εισβολέα και να διεκδικήσει για την πάρτη του όλη την αγάπη σας και τον χώρο . Το καινούργιο θα δείξει κι αυτό το ανάλογο ταμπεραμεντο δυναμωμένο από την εμπιστοσύνη και την τρυφερότητα που του εμπνεύσατε τόσες μέρες που το χαϊδεύατε και το περιποιούσασταν λες και δεν υπάρχει άλλο. Από δω και πέρα μπορείτε να επιλέξετε η τη μέθοδο του κυνηγητού η τη μέθοδο του κρεβατιού όπως λέω συνήθως. Αν έχετε πολλές γάτες η ιδία διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί με τη καθεμιά ξεχωριστά αν θέλετε αξιόλογα αποτελέσματα και θα διαπιστώσετε ότι αλλού θα υπάρξουν συμπάθειες αλλού φόβος κι αλλού αντιπάθειες.
Θα σας μιλήσω τώρα για τις δυο μεθόδους που μπορείτε και να συνδυάσετε κατά βούληση.
Η μέθοδος του κυνηγητού
Αφού μια δυο μέρες έχει έρθει η περιέργεια στο έπακρο και στα δυο μέσα από τα παιχνίδια στη χαραμάδα της πόρτας διαλέγετε να αφήσετε όταν είστε εκεί ανοιχτή την πόρτα και είστε σε επιφυλακή. Ένα καλό πρόσχημα είναι μια ωραία ζεστή κονσέρβα με το αγαπημένο τους φαγητό που θα βάλετε σε δυο μπολάκια δίπλα δίπλα και θα τα αφήσετε να πλησιάσουν με όσα γρρρ κι αν ακούσετε. Τελικά θα υποκύψουν στη πεινά και θα φανέ γρυλίζοντας οπότε ήδη κάτι κάνατε. Μπορείτε να τα χαϊδέψετε πια και τα δυο μαζί με διαφορετικά χέρια.
Μετά θα αρχίσουν τα μυρίσματα και τις επιδείξεις επιθετικότητας είναι κάτι σαν κυνηγητό αλλά με πολύ φόβο μέσα και πχχχ και επιδείξεις δύναμης το ένα στο άλλο. Πλησιαζονται απομακρύνονται και πάλι από την αρχή. Μη τρομάζετε αντέξτε το απλά όταν βλέπετε ότι το ένα πάει ν'απλώσει όντως χέρι ψεκάστε τα με νερό ( ενώνονται και τα δυο για να αποφύγουν το νερό άλλο κέρδος) η μαλώστε τα με ένα αυστηρό και στακάτο ΜΗ. Όχι ξύλο ούτε άλλες βιαιότητες από τη δική σας μεριά απλά να είστε εκεί πιστεύοντας ότι τελικά θα πετύχει και να αντέξετε λίγο το άγχος της προσαρμογής. Θα δείτε σε διάστημα μιας η δυο τριών ημερών ανάλογα ότι τα αρχικά επιθετικά πχχ και παιχνίδια αλλάζουν σιγά σιγά. Μπορείτε να τα αφήνετε και λίγο μόνα για παράδειγμα να πάτε στο μπάνιο για λίγο και να βλέπετε τι γίνεται. Αν αντέξετε αυτή την αρχική περίοδο που είναι καθ'όλα φυσιολογική και δεν βιαστείτε να διώξετε το νέο γατάκι γιατί δεν το πηρέ στην αγκαλιά του να το γλύφει το παλιό ( ναι πολλοί αυτό φαντάζονται αφελώς) θα δείτε ότι όλα θα πάνε μια χαρά και σε μια δυο βδομάδες θα παίζουν μαζί. Μη τρομάζετε και μην αγχώνεστε και δεν θα τρομάζουν κι αυτά. Λίγη αδιαφορία με λίγη επίβλεψη από τη πλευρά σας είναι όλα όσα χρειάζονται εκτός από πολύ προβληματικές περιπτώσεις εννοείται.
Η μέθοδος του κρεβατιού - κλουβιού
Στην αρχή βάζετε το νέο γατάκι μέσα σε γατοφόρο πάνω σ ένα σκέπασμα στο κρεβάτι και αφού το διαβεβαιώσετε ότι θα γυρίσετε τα αφήνετε λίγες ώρες μόνα τους. Μπορείτε να προσθέσετε και τροφή σε μπολακια μέσα στο γατοφορο του ενός και ακριβώς έξω από το γατοφορο για το άλλο έτσι ώστε να βλέπουν το ένα το άλλο καθώς τρώνε. Αυτό βοηθά πολύ να συνηθίσουν και τις μυρωδιές και την παρουσία του ενός και του άλλου όντας και τα δυο προστατευμένα και έτσι μπορείτε κι εσείς να παρατηρήσετε τι αντιδράσεις έχουν. Μπορείτε το βραδύ, να κοιμηθείτε με το γατάκι σας ενώ το νέο είναι στο γατοφορο εξίσου. Ενδιάμεσα βγάζετε το νέο σε δικλο του χώρο να ξεπιαστει εννοείται. Την επόμενη μέρα μπορείτε μιλώντας γλυκά και στα δυο να ανοίξετε σιγά σιγά την πόρτα και να αφήσετε το γατάκι να βγει έξωάν πανε καλά τα πράγματα. Αν είναι άγριο η φοβικό το νέο θα χρειαστουν πολλές μέρες. Τα έχετε πλέον και τα δυο στο κρεβάτι και τα χαϊδεύετε παρόμοια και ταυτόχρονα έτσι ώστε να βλεπει το ένα ότι χαϊδεύετε και το άλλο και συνεχίζετε να τούς γλυκομιλάτε. Το κρεβάτι είναι πολύ μαλακό και έτσι προωθούνται στο να παίξουν και με τα σκεπάσματα η να κρυφτούν πίσω από αυτά. Μπορείτε να προκαλέσετε το πλησίασμα τους με ένα παιχνίδι που κεντρίζει την περιέργεια για παράδειγμα ένα δάχτυλο που κουνιέται κάτω από τα σκεπάσματα πλησιάζοντας τα και φεύγοντας μακριά , μπορείτε να βρείτε δικά σας παιχνίδια είναι όμως τα πρώτα σας παιχνίδια οι τρεις μαζί και μπορείτε να τα βοηθήσετε μέσα από αυτά να καταλάβουν ότι και τα δυο είναι περίεργα και για το δάχτυλο σας αλλά και το ένα για το άλλο. Έτσι δημιουργείτε μέσα από τα παιχνίδια ασφαλές και σίγουρο κλίμα επικοινωνίας και τους δείχνετε ότι είστε πια τρεις. Όταν δείτε ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται το ένα για το άλλο μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να τα αφήνετε μονά τους. Αν έρθουν στα χέρια και φοβηθείτε απλά μαλώστε τα η ψεκάστε τα θα καταλάβουν αμέσως ότι δεν είναι το καλύτερο. Θα δείτε ότι το καθένα παίρνει μια περιοχή στο κρεβάτι και ότι σιγά σιγά η επίθεση γίνεται παιχνίδι.
Η μέθοδος του κλουβιού
Βάζετε το νέο γατάκι σε γατοφόρο με υποσέντονα μέσα για να κάνει τις ανάγκες του , τροφή και νερό ή κονσέρβα. Το παρούσιάζετε έτσι στο η στα παλία γατακια σας και παρατηρείτε τις αντιδράσεις τους. Ειδικά αν έχετε ενήλικα και το νέο ειναι φοβικό ή επιθετικό- φοβικό ή μικρό ειναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Ολα τα χου γίνονται εξω απο το κλουβι χωρις κανέναν κίνδυνο για το νέο ζωακι. ¨οταν εχει πια προκύψει περιέργεια και έχουν πάψει οι εχθροπραξίες μετα απο μέρες το αφήνετε εξω σιγα σιγα. Εννοείται οτι ενδιάμεσα το αφήνετε σε ένα πάνιο μόνο του η σε δωμάτιο οπου το επισκέπτεστε και το εκπαιδευετε και δενεστε μαζί του με χάδια και παιχνίδια. Ετσι θα σας ακουσει και το παλιό και το νέο, όταν θα τα έχετε πια μαζί αν χρειαστεί να τα μαλώσετε με το ΜΗ .
Αν αντέξετε αυτή τη διαδικασία γιατί θέλει λίγο χρόνο και διάθεση από εσάς θα έχετε πολύ σύντομα πολύ καλά γατάκια που θα παίζουν ανέμελα μαζί και θα χαίρεστε να τα βλέπετε. Αν πάλι τρομάξετε με τις πρώτες αψιμαχίες θα διατηρήσετε στο κεφάλι σας την ιδέα ότι έχετε μια γάτα δύσκολη και επιθετική και δύσκολα θα ξανασκεφτεί να ξαναπάρετε. Αντέξτε λοιπόν το άγχος σας και οι γατούλες σας θα αντέξουν το δικό τους να είστε σίγουροι.
Πολλές γάτες: συνιστώ τη μέθοδο του κρεβατιού ή του κλουβιού γιατί το πιο αδύναμο μπορεί πάντα να πάει να χωθεί από κάτω και να βγαίνει μονό όταν αισθάνεται ασφαλές και δεύτερον γιατί όταν κοιμάστε μαζί τους και είναι όλες ήρεμες αυτό είναι πολύ καλό για το νέο γατάκι που μπορεί ξεθαρρεύοντας να έρθει κι αυτό πάνω στο κρεβάτι καμιά μέρα.
Πρωτοδημοσιευτηκε στο www.mycat.gr
για την ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης
Βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας
Καταρχάς το πρώτο και βασικότερο είναι να θέλετε πράγματι άλλη γάτα και να είστε πραγματικά διατεθειμένος να ασχοληθείτε λίγες μέρες με το νέο γατάκι και την ήδη υπάρχουσα γάτα σας.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι βασικό στοιχειό της προσαρμογής του ενός στο άλλο θα είναι η δική σας ηρεμία και αντοχή. Θα πρέπει να καταλάβετε εξίσου ότι οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο προσαρμογής και προσέγγισης από αυτόν που φαντάζεστε ίσως και έτσι να μη τρομάξετε αν η ειδυλλιακή εικόνα των δυο μικρών γατιών που παίζουν δεν εμφανιστεί από την αρχή μπροστά σας.. πολλά θέλετε ούτε οι άνθρωποι δε τα βρίσκουν αμέσως !
Δυο είναι τα πράγματα που χρειάζονται να γίνουν, ένα να μάθετε και να αναπτύξετε ο ίδιος καταρχάς μια καλή σχέση με το δεύτερο γατάκι και μετά να το παρουσιάσετε στο πρώτο.
Βασικός ορος στις ενήλικες γάτες ειναι η στείρωση τους, χωρίς αυτήν καθε προσπάθεια ειναι μη σιγουρη.
Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να τους αφήσετε καμιά δυνατότητα να σκεφτούν ότι μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αυτό αν το έχετε στο νου σας γενικά βοηθά απίστευτα όπως και το να φαντάζεστε ότι θα τα πάνε τελικά μια χαρά μαζί. Το να έχετε εσείς αυτές τις σκέψεις όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο βοηθά πολύ γιατί άθελα σας τις μεταδίδετε στα ζωάκια σας μέσω της φωνής και του αγγίγματος σας.
Η ηλικία
Η ηλικία των γατιών είναι καλό να είναι παρόμοια αυτό διευκολύνει τα παιχνίδια αλλά δεν είναι και σίγουρα το μονό κριτήριο , μπορεί για παράδειγμα μια μεγάλη τρυφερή παιχνιδιάρα γάτα να τα πάει καλά μ ένα γατάκι. Το πιο δύσκολο είναι δυο μεγάλες γάτες μαζί, εννοείται μιλάμε πάντα για στειρωμένα ζώα, αλλά κι εκεί αν η μια είναι άρρωστη η πιο γλυκεία μπορείτε πάλι να τα καταφέρετε. Απλά στην προσαρμογή θα δείτε πολλά ευτράπελα μπορεί το μικρό γατάκι να κυνηγά το μεγάλο η να γρυλίζει επιθετικά για παράδειγμα η να δείτε τη μεγάλη γάτα σας να ξαναγίνεται μικρούλα χάρη σ αυτό αλλά μπορεί και να αισθανθεί ενοχλημένη και να την ενοχλεί το μικρό γατάκι αν έχει βαρύ χαρακτήρα. Το βασικό είναι να δείτε το χαρακτήρα των δυο ζωών και τις πιθανότητες να ταιριάξουν.
Τα πρώτα βήματα
Καλό είναι να βάλετε τα δυο γατάκια σε ξεχωριστά μέρη για παράδειγμα το καινούργιο μπορείτε να το βάλετε στο μπάνιο οπότε κα αυτό θα έχει ένα μικρό χώρο δικό του για να προσαρμοστεί σιγά σιγά και εσείς θα μπορείτε να το χαϊδεύετε, να διορθώσετε ότι προβλήματα με την άμμο έχει και γενικά να έχετε χρόνο εξοικείωσης μαζί του. Εφαρμόστε όσα είπαμε στο άλλο άρθρο για τις πρώτες στιγμές. Μη σκεφτείτε ότι το άλλο γατάκι σας ζηλεύει, το πιθανότερο είναι να του έχει εξάψει την περιέργεια το ότι κλείνεστε στο μπάνιο με κάτι άλλο και ακούει διάφορα νιαουρίσματα από εκεί… ίσως να θέλει να μπει και αυτό μέσα.
Αφού μέσα από συχνές επισκέψεις σταθερότητα στα χάδια πλάι την τροφή δείτε ότι το νέο γατάκι αισθάνεται πλέον καλά μαζί σας δηλαδή δέχεται αγκαλιές σας ανεβαίνει στο λαιμό τρίβεται γουργουρίζοντας η σας γλύφει για παράδειγμα μετά από μερικές μέρες που τα έχετε κλεισμένα ήρθε η ώρα να κάνετε τις πρώτες κινήσεις συνάντησης. Μπορείτε ένα βραδύ να το πάρετε και στο κρεβάτι μαζί σας θα του κάνει πολύ καλό.
Σαν πρώτο βήμα, μπορείτε να αφήσετε το ένα γατάκι να μυρίσει το χώρο του αλλού αρκετές φορές και να εξικοιωθούν το ένα με τη μυρωδιά του αλλού ανταλλάσσοντας τα παιχνίδια, τους στύλους ονυχοδρομιου τους, και τα δωμάτια όπου βρίσκονται. Αυτό κάντε το μια δυο φορές τουλάχιστον και παρατηρείστε πως αντιδρά το ένα στο άλλο στις μυρωδιές . Η αγκαλιά σας εξίσου έχει τη μυρωδιά και των δυο οπότε κι αυτή είναι μέρος της προσαρμογής καθώς και τα χεριά σας. Μου έχει τύχει γατάκι που ούτε τη μυρωδιά του άλλου δεν ήθελε και απέφευγε εμένα προκειμένου να την αποφύγει.. εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η προσαρμογή θα πάρει πιο πολύ χρόνο.
Ότι και να δείτε σε αυτή την πρώτη φάση έχετε υπόψη ότι έχουν κάθε συμφέρον να τα βρούνε γιατί όσο κι αν δείχνουν να μίσιουνται θα αισθάνονται πιο ασφαλή τα δυο μαζί όταν θα είναι μόνα, ακόμη κα άρρωστα πολλά γατάκια γαληνεύουν όταν απλά υπάρχει άλλο γατάκι εκεί κοντά απλά κα μονό σαν παρουσία. Εξίσου η κάθε γάτα έχει δικαίωμα να συμπαθεί πιο πολύ η πιο λίγο το κάθε γατάκι και είναι καλυτέρα να μη τα πιέζετε να δείχνουν χαρούμενα από την αρχή μαζί γιατί θα προκαλέσετε το αντίθετο. Σπάνιες είναι οι γάτες που δεν τα πάνε καθόλου καλά και ακόμη κι αυτές αν βρεθούν σε δύσκολες συνθήκες για παράδειγμα να πρέπει να κοιμηθούν έξω στο μπαλκόνι στο κρύο μαζί λόγω ζεστής πλησιάζονται κα κοιμούνται αγκαλιά κι ας γίνεται χαμός το πρωί. Γενικότερα οι ώρες χαλάρωσης και οι ώρες του ύπνου είναι οι πιο βολικές για να βάλετε μαζί δυο γάτες.
Τιπ: Για αναίμακτους καυγάδες καλό είναι να έχετε κόψει τα νυχάκια σε αυτή τη πρώτη φάση και στα δυο .
Η πρώτη φορά μαζί
Καλό είναι να μισανοίγετε σιγά σιγά τη πόρτα του μπάνιου ώστε να μπορούν να μυριστούν το ένα με το άλλο και ίσως να παίξουν τις πρώτες τους φαπιτσες και να κάνουν τα πρώτα τους πχχχ. Όσο εντυπωσιακά κι αν το κάνουν μην πέσετε θύμα, απλά το παλιό προσπαθεί να εντυπωσιάσει το καινούργιο που το βλεπει σαν εισβολέα και να διεκδικήσει για την πάρτη του όλη την αγάπη σας και τον χώρο . Το καινούργιο θα δείξει κι αυτό το ανάλογο ταμπεραμεντο δυναμωμένο από την εμπιστοσύνη και την τρυφερότητα που του εμπνεύσατε τόσες μέρες που το χαϊδεύατε και το περιποιούσασταν λες και δεν υπάρχει άλλο. Από δω και πέρα μπορείτε να επιλέξετε η τη μέθοδο του κυνηγητού η τη μέθοδο του κρεβατιού όπως λέω συνήθως. Αν έχετε πολλές γάτες η ιδία διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί με τη καθεμιά ξεχωριστά αν θέλετε αξιόλογα αποτελέσματα και θα διαπιστώσετε ότι αλλού θα υπάρξουν συμπάθειες αλλού φόβος κι αλλού αντιπάθειες.
Θα σας μιλήσω τώρα για τις δυο μεθόδους που μπορείτε και να συνδυάσετε κατά βούληση.
Η μέθοδος του κυνηγητού
Αφού μια δυο μέρες έχει έρθει η περιέργεια στο έπακρο και στα δυο μέσα από τα παιχνίδια στη χαραμάδα της πόρτας διαλέγετε να αφήσετε όταν είστε εκεί ανοιχτή την πόρτα και είστε σε επιφυλακή. Ένα καλό πρόσχημα είναι μια ωραία ζεστή κονσέρβα με το αγαπημένο τους φαγητό που θα βάλετε σε δυο μπολάκια δίπλα δίπλα και θα τα αφήσετε να πλησιάσουν με όσα γρρρ κι αν ακούσετε. Τελικά θα υποκύψουν στη πεινά και θα φανέ γρυλίζοντας οπότε ήδη κάτι κάνατε. Μπορείτε να τα χαϊδέψετε πια και τα δυο μαζί με διαφορετικά χέρια.
Μετά θα αρχίσουν τα μυρίσματα και τις επιδείξεις επιθετικότητας είναι κάτι σαν κυνηγητό αλλά με πολύ φόβο μέσα και πχχχ και επιδείξεις δύναμης το ένα στο άλλο. Πλησιαζονται απομακρύνονται και πάλι από την αρχή. Μη τρομάζετε αντέξτε το απλά όταν βλέπετε ότι το ένα πάει ν'απλώσει όντως χέρι ψεκάστε τα με νερό ( ενώνονται και τα δυο για να αποφύγουν το νερό άλλο κέρδος) η μαλώστε τα με ένα αυστηρό και στακάτο ΜΗ. Όχι ξύλο ούτε άλλες βιαιότητες από τη δική σας μεριά απλά να είστε εκεί πιστεύοντας ότι τελικά θα πετύχει και να αντέξετε λίγο το άγχος της προσαρμογής. Θα δείτε σε διάστημα μιας η δυο τριών ημερών ανάλογα ότι τα αρχικά επιθετικά πχχ και παιχνίδια αλλάζουν σιγά σιγά. Μπορείτε να τα αφήνετε και λίγο μόνα για παράδειγμα να πάτε στο μπάνιο για λίγο και να βλέπετε τι γίνεται. Αν αντέξετε αυτή την αρχική περίοδο που είναι καθ'όλα φυσιολογική και δεν βιαστείτε να διώξετε το νέο γατάκι γιατί δεν το πηρέ στην αγκαλιά του να το γλύφει το παλιό ( ναι πολλοί αυτό φαντάζονται αφελώς) θα δείτε ότι όλα θα πάνε μια χαρά και σε μια δυο βδομάδες θα παίζουν μαζί. Μη τρομάζετε και μην αγχώνεστε και δεν θα τρομάζουν κι αυτά. Λίγη αδιαφορία με λίγη επίβλεψη από τη πλευρά σας είναι όλα όσα χρειάζονται εκτός από πολύ προβληματικές περιπτώσεις εννοείται.
Η μέθοδος του κρεβατιού - κλουβιού
Στην αρχή βάζετε το νέο γατάκι μέσα σε γατοφόρο πάνω σ ένα σκέπασμα στο κρεβάτι και αφού το διαβεβαιώσετε ότι θα γυρίσετε τα αφήνετε λίγες ώρες μόνα τους. Μπορείτε να προσθέσετε και τροφή σε μπολακια μέσα στο γατοφορο του ενός και ακριβώς έξω από το γατοφορο για το άλλο έτσι ώστε να βλέπουν το ένα το άλλο καθώς τρώνε. Αυτό βοηθά πολύ να συνηθίσουν και τις μυρωδιές και την παρουσία του ενός και του άλλου όντας και τα δυο προστατευμένα και έτσι μπορείτε κι εσείς να παρατηρήσετε τι αντιδράσεις έχουν. Μπορείτε το βραδύ, να κοιμηθείτε με το γατάκι σας ενώ το νέο είναι στο γατοφορο εξίσου. Ενδιάμεσα βγάζετε το νέο σε δικλο του χώρο να ξεπιαστει εννοείται. Την επόμενη μέρα μπορείτε μιλώντας γλυκά και στα δυο να ανοίξετε σιγά σιγά την πόρτα και να αφήσετε το γατάκι να βγει έξωάν πανε καλά τα πράγματα. Αν είναι άγριο η φοβικό το νέο θα χρειαστουν πολλές μέρες. Τα έχετε πλέον και τα δυο στο κρεβάτι και τα χαϊδεύετε παρόμοια και ταυτόχρονα έτσι ώστε να βλεπει το ένα ότι χαϊδεύετε και το άλλο και συνεχίζετε να τούς γλυκομιλάτε. Το κρεβάτι είναι πολύ μαλακό και έτσι προωθούνται στο να παίξουν και με τα σκεπάσματα η να κρυφτούν πίσω από αυτά. Μπορείτε να προκαλέσετε το πλησίασμα τους με ένα παιχνίδι που κεντρίζει την περιέργεια για παράδειγμα ένα δάχτυλο που κουνιέται κάτω από τα σκεπάσματα πλησιάζοντας τα και φεύγοντας μακριά , μπορείτε να βρείτε δικά σας παιχνίδια είναι όμως τα πρώτα σας παιχνίδια οι τρεις μαζί και μπορείτε να τα βοηθήσετε μέσα από αυτά να καταλάβουν ότι και τα δυο είναι περίεργα και για το δάχτυλο σας αλλά και το ένα για το άλλο. Έτσι δημιουργείτε μέσα από τα παιχνίδια ασφαλές και σίγουρο κλίμα επικοινωνίας και τους δείχνετε ότι είστε πια τρεις. Όταν δείτε ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται το ένα για το άλλο μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να τα αφήνετε μονά τους. Αν έρθουν στα χέρια και φοβηθείτε απλά μαλώστε τα η ψεκάστε τα θα καταλάβουν αμέσως ότι δεν είναι το καλύτερο. Θα δείτε ότι το καθένα παίρνει μια περιοχή στο κρεβάτι και ότι σιγά σιγά η επίθεση γίνεται παιχνίδι.
Η μέθοδος του κλουβιού
Βάζετε το νέο γατάκι σε γατοφόρο με υποσέντονα μέσα για να κάνει τις ανάγκες του , τροφή και νερό ή κονσέρβα. Το παρούσιάζετε έτσι στο η στα παλία γατακια σας και παρατηρείτε τις αντιδράσεις τους. Ειδικά αν έχετε ενήλικα και το νέο ειναι φοβικό ή επιθετικό- φοβικό ή μικρό ειναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Ολα τα χου γίνονται εξω απο το κλουβι χωρις κανέναν κίνδυνο για το νέο ζωακι. ¨οταν εχει πια προκύψει περιέργεια και έχουν πάψει οι εχθροπραξίες μετα απο μέρες το αφήνετε εξω σιγα σιγα. Εννοείται οτι ενδιάμεσα το αφήνετε σε ένα πάνιο μόνο του η σε δωμάτιο οπου το επισκέπτεστε και το εκπαιδευετε και δενεστε μαζί του με χάδια και παιχνίδια. Ετσι θα σας ακουσει και το παλιό και το νέο, όταν θα τα έχετε πια μαζί αν χρειαστεί να τα μαλώσετε με το ΜΗ .
Αν αντέξετε αυτή τη διαδικασία γιατί θέλει λίγο χρόνο και διάθεση από εσάς θα έχετε πολύ σύντομα πολύ καλά γατάκια που θα παίζουν ανέμελα μαζί και θα χαίρεστε να τα βλέπετε. Αν πάλι τρομάξετε με τις πρώτες αψιμαχίες θα διατηρήσετε στο κεφάλι σας την ιδέα ότι έχετε μια γάτα δύσκολη και επιθετική και δύσκολα θα ξανασκεφτεί να ξαναπάρετε. Αντέξτε λοιπόν το άγχος σας και οι γατούλες σας θα αντέξουν το δικό τους να είστε σίγουροι.
Πολλές γάτες: συνιστώ τη μέθοδο του κρεβατιού ή του κλουβιού γιατί το πιο αδύναμο μπορεί πάντα να πάει να χωθεί από κάτω και να βγαίνει μονό όταν αισθάνεται ασφαλές και δεύτερον γιατί όταν κοιμάστε μαζί τους και είναι όλες ήρεμες αυτό είναι πολύ καλό για το νέο γατάκι που μπορεί ξεθαρρεύοντας να έρθει κι αυτό πάνω στο κρεβάτι καμιά μέρα.
Πρωτοδημοσιευτηκε στο www.mycat.gr
για την ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης