Πώς προσαρμόζουμε μια γάτα που έζησε σε κλουβί κτηνιάτρου
Θέλετε ένα γατάκι από το ιατρείο ενός κτηνιάτρου?
Αναρωτιέστε πως θα γίνει το χαριτωμένο γατάκι που ονειρεύεστε και πως θα συμβιώσει μαζί σας?
Οι παρακάτω οδηγίες θα σας διευκολύνουν.
Αναρωτιέστε πως θα γίνει το χαριτωμένο γατάκι που ονειρεύεστε και πως θα συμβιώσει μαζί σας?
Οι παρακάτω οδηγίες θα σας διευκολύνουν.
ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
- Πληροφορηθείτε για την ιστορία του και για την κατάσταση της υγείας του.
- εσωτερική αποπαρασίτωση για τα σκουληκάκια
- εξωτερική αποπαρασίτωση για ψύλλους
- εμβολιασμός
- στείρωση αν είναι μεγάλο
- Πληροφορηθείτε για το χαρακτήρα του για να δείτε αν σας ταιριάζει, αν λείπετε πολύ προτιμήστε ένα μοναχικό η δυο μαζί.
- Εάν έχετε παιδιά , τότε καλύτερα να προτιμήσετε ένα λίγο μεγαλύτερο η πολύ ήσυχο γατάκι και να έχετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας πώς να το κρατάτε ( πάντα με το ένα χέρι κάτω από τα μπροστινά πόδια και το άλλο να στηρίζει το πωπουδάκι του και πλάγια στην αγάλια σας) και πώς να παίζουν έτσι ώστε να μην το κακοποιήσουν κατα λάθος.
- Ρωτήστε πότε θα πρέπει να το στειρώσετε. Να ξέρετε ότι η στείρωση το προφυλάσσει από θανατηφόρες ασθένειες όπως η πυομήτρα και καρκίνοι που συμβαίνουν σε αστέιρωτες θηλυκές, το έιτζ γάτας και η λευχαιμία που μεταδίδονται από τους καυγάδες των αρσενικών καθώς και από ατυχήματα και απώλεια που μπορεί να τύχουν σε ένα αστείρωτο ζώο που φεύγει ψάχνοντας ένα ταίρι.
- Προμηθευτείτε:
- Άμμο και κλειστη με φίλτρα ανθρακα τουαλέτα γάτας,
- μια πολύ καλή ξηρή τροφή ανάλογα με την ηλικία του και μερικές κονσέρβες
- ένα ονύχοδρόμιο για να μη σας καταστρέψει τα έπιπλα
- ένα γατοφόρο να το μεταφέρετε
ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
- Βαλτέ σε ένα μικρό χώρο όπως το μπάνιο τα απαραίτητα
- Σκεπαστέ το γατοφόρο στο όποιο το έχετε για να το νιώθει σα φωλίτσα στην οποία αν φοβηθεί μπορεί να κρυφτεί.
- Ανοίξτε του και αφήστε το να μυρίσει τον χώρο και να εξοικειωθεί, μια φρέσκια κονσέρβα ανοιγμένη και χάδια θα το βοηθήσουν.
- Αφήστε του χρόνο να προσαρμοστεί σε εσάς και τον χώρο. Μπορείτε να μπαίνετε να το βλέπετε εκεί και όταν πια έρθει προς εσάς και είναι εξοικειωμένο επαναλαμβάνετε την ιδία διαδικασία στο σπίτι κρατώντας ως φωλίτσα του το μπάνιο,
- Χαϊδεύετε το και αν φοβάται αδιαφορήστε θα έρθει μονό του, μη το πιέσετε.
- Σε περιπτώσεις πολύ φοβισμένου γατιού βοηθάει να το κουκουλώσετε με μία πετσέτα αφήνοντας το κεφαλάκι του έξω και να το κρατήσετε αγκαλιά χαϊδεύοντας το μέχρι να καταλάβει ότι δεν έχετε κακή πρόθεση. Μετά το αφήνετε πάλι και θα έρθει μονό του κάποια στιγμή.
- Του μαθαίνετε να πηγαίνει στην τουαλέτα του πιάνοντας το από το σβερκάκι απαλά μετά το φαγητό του και βάζοντας το στην άμμο ενώ το χαϊδεύετε και το παροτρύνετε. Η όταν το πιάσετε να ετοιμάζεται να τα κάνει αλλού το ίδιο ήσυχα αλλά σταθερά το βάζετε στην άμμο. Χωρίς φωνές.
- Φροντίζετε να το μαλώνετε με ΜΗ, με φύσημα στη μυτούλα και με ψεκασμό με νεράκι μόνο, όχι με ξυλιές!
- Δείχνετε υπομονή μέχρι να μάθει να σέβεται τα όρια που θα του βάλετε και φροντίζετε να μην είστε ούτε πολύ μαλακός ούτε πολύ σκληρός μαζί του για να μη το κακομάθετε αλλά να γίνει ισορροπημένο.
- Καλό είναι την πρώτη νύχτα να το κρατήσετε στο δωμάτιο σας έστω και μέσα στο γατοφορο του, θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για το καλό του.
- Καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό να είστε εσείς ήρεμοι και σταθεροί για να ημερέψει κι αυτό και να γίνει ένα καλό γατάκι. Είστε πια έτοιμοι πια να ζήσετε μαζί του ευτυχισμένοι.